2024 m.

UAB „Šiaulių vandenys“ įsigijo modernų automobilį nuotekų tinklams plauti

2024 m. balandžio 15 d.

UAB „Šiaulių vandenys“, siekdama užtikrinti tinkamą miesto nuotekų tinklų funkcionavimą ir laiku atliekamą priežiūrą, įsigijo naują modernų hidrodinaminį automobilį MAN TGS26.480 6x2.
 
Nuotekų tinklų gedimus lemia ne tik vamzdynų nusidėvėjimas, bet ir vamzdžių užsikišimai, todėl būtina reguliariai juos valyti, nelaukiant kol tinklai užsineš ir sutriks nuotekų surinkimo sistema. Kasmet UAB „Šiaulių vandenys“ su specializuota technika išvalo ir praplauna apie 19 km tinklų iš 654,4 km eksploatuojamų. Dabar šiuos darbus palengvins naujai įsigytas šiuolaikinis hidrodinaminis automobilis MAN TGS26.480 6x2, kuris pakeis morališkai ir techniškai susidėvėjusią, apie 20 metų tarnavusią hidrodinaminę mašiną MAN.
 
Naujajame automobilyje, kurį UAB „Šiaulių vandenys“ įsigijo už 549,6 tūkst. Eur (be PVM), įdiegti pažangūs techniniai sprendimai. Ant mašinos rėmo sumontuota Vokietijos įmonės KAISER AG aukšto vandens slėgio vamzdynų plovimo–valymo įranga, kurią sudaro 10,2 kub. metrų kombinuota talpa: 7,5 kub. metrų dumblo ir 2,7 kub. metrų vandens kameros.
 
Tinklų plovimui neeikvojamas geriamasis vanduo – darbui panaudojamas tas pats vandens kameroje apvalomas vanduo. Šioje talpoje vandens apvalymui sumontuotas našesnis regeneracinės sistemos filtras, kuris ne taip greitai užsiteršia, palyginus su šiuo metu eksploatuojama įranga. Vandens kameroje patalpintas ir vakuuminis siurblys, kurio pagalba sudaromas vandens slėgis sistemoje, talpoje cirkuliuojantis vanduo atlieka siurblio aušinimo funkciją. Dumblo kamera pritaikyta nuotekų dumblui išsiurbti ir transportuoti bei kaupti nuosėdas plaunat vamzdynus. Darbuotojų darbui palengvinti visa įranga valdoma distanciniu pultu. Automobilis pritaikytas dirbti esant lauko temperatūrai iki minus 5 °C.
 
Šis UAB „Šiaulių vandenys“ turimas hidrodinaminis automobilis su KAISER AG įranga yra moderniausias iš šiuo metu eksploatuojamų dar trijų tą pačią funkciją atliekančių automobilių. Atnaujinus specializuotų automobilių parką, nuotekų tinklų plovimo darbai vyks kokybiškiau ir be trikdžių, kurių pasitaikydavo naudojant seną techniką.
 
Nuotekų vamzdynus dažniausiai užkiša riebalai
 
Nuolatinė nuotekų vamzdynų priežiūra ir valymas, pasitelkiant specializuotus vamzdynų plovimo įrenginius, padeda išvengti užsikišimų tinkluose, tačiau atsakomybė dėl tokių gedimų tenka ir patiems gyventojams. Nemažai avarijų nuotekų tinkluose yra susiję su užsikimšimais, kuomet žmonės negalvodami į klozetą išmeta įvairias atliekas, išpila riebalus.
 
Būtent riebalai ir yra dažniausia užsikišusių vamzdynų priežastis. Riebalus lengvai nuplauname su indų plovikliu ir šiltu vandeniu, tačiau išplauta masė vamzdyne atvėsta ir prikimba prie sienelių. Po kurio laiko ši masė sukietėja, sumažindama tinklų pralaidumą. Prie riebalais apsinešusių vamzdžių kimba įvairios į kanalizaciją išmestos atliekos, sudarydamos dar didesnius kamščius. Dažniausiai tai maisto atliekos, netirpus popierius (rankšluosčiai, servetėlės, nosinės), vaikų ir moterų higienos priemonės, plaukai, plastikiniai maišeliai, drabužiai ir kita.
 
Komunalinės atliekos užkiša vamzdynus ir sustabdo nuotekų surinkimą, apsunkina nuotekų transportavimą, trukdo normaliam siurblinių darbui bei sutrikdo nuotekų valymo procesą. Maisto atliekos yra organinės kilmės ir nedidelis jų kiekis nekelia problemų, tačiau stambios maisto atliekos, kaip bulvės, svogūnai, agurkai, obuoliai, gali užkišti vamzdyną. Nuotekų tinklų avarijų atvejais bendrovės darbuotojai gausiai randa šių atliekų vamzdynuose.
 
Pastebime, kad nuotekų vamzdynai užsikiša ir dėl vandens taupymo. Į kanalizaciją patekusios šiukšlės ir maisto atliekos užsistovi, išdžiūva, sukietėja ir taip sumažina vamzdynų pralaidumą. Jei nuotekų srautas normalus, tinklai apsivalo savaime.
 
Kiekvienam svarbu savo namuose naudotis be sutrikimų veikiančia nuotekų surinkimo sistema. UAB „Šiaulių vandenys“ pataria į klozetą nemesti jokių šiukšlių ir ypač nepilti riebalų – būti sąmoningiems ir buityje susidariusias atliekas rūšiuoti į tam skirtus konteinerius. 
Paskutinį kartą redaguota: 2024-04-15