2024 m.

UAB „Šiaulių vandenys“ prisideda prie augančio miesto poreikių

2024 m. kovo 22 d.

2023-aisiais UAB „Šiaulių vandenys“ siekdama užtikrinti kokybišką ir patikimą vandentvarkos paslaugų teikimą bei prieinamumą, ir toliau kryptingai investavo į tinklų plėtros, rekonstrukcijos bei įrenginių atnaujinimo projektus. Investicijos siekė per 3 mln. eurų (be PVM). Bendrovė kasmet išsikelia naujų tikslų, kuriuos palaipsniui įgyvendina.
 
Plečiama centralizuoto vandentiekio ir nuotekų tvarkymo infrastruktūra
 
Praėjusiais metais Vilniaus gatvėje UAB „Šiaulių vandenys“ užbaigė rekonstruoti magistralinę vandentiekio liniją ir dalį jos šoninių pajungimų, lygiagrečiai atnaujinti ir nuotekų bei paviršinių nuotekų tinklai, iš viso apie 4 km. Šios investicijos pagerins vandentvarkos sistemų funkcionavimą ir paslaugų kokybę, sumažins eksploatavimo kaštus.
 
UAB „Šiaulių vandenys“ ir toliau atsakingai rūpinasi, kad kokybiškas geriamasis vanduo bei nepertraukiamos nuotekų tvarkymo paslaugos būtų pasiekiamos visiems miestiečiams. Šiauliuose centralizuotos paslaugos vis dar neprieinamos 1–2 proc. gyventojų, todėl vandentvarkos infrastruktūros plėtra ir toliau išlieka bendrovės prioritetinių darbų sąraše. 2023 m. pagal gyventojų prašymus bendrovė įrengė apie 2,5 km vandentiekio įvadų ir nuotekų išvadų iki 76 sklypų ribos. Tinklų plėtra bus tęsiama, juk šios paslaugos gyvybiškai svarbios sveikam ir patogiam gyvenimui mieste.
 
Netrukus centralizuoto nuotekų tvarkymo teritorija išsiplės Rėkyvos seniūnijoje. Šalia Bačiūnų gatvės, atkarpoje nuo Žaliasodžių g. iki Lingailių g., UAB „Šiaulių vandenys“ įrenginėja naują didesnio pralaidumo 2,7 km slėginę nuotekų liniją. 2022 m. dalis šios linijos – 4,12 km buvo nutiesta atkarpoje nuo Dubijos g. iki Žaliasodžių g. Užbaigus darbus atsiras galimybė daugiau gyventojų bei įmonių jungtis prie nuotekų tinklų ir naudotis šiuolaikiniais patogumais. Šios investicijos padės užtikrinti saugų nuotekų surinkimą ir tvarkymą pagal aukščiausius aplinkosaugos reikalavimus.
 
Paslaugų realizacija gyventojų grupėje mažėjo
 
Klientai jaučia ir vertina UAB „Šiaulių vandenys“ pastangas gerinti paslaugų ir aptarnavimo kokybę – tai patvirtina kasmetinės apklausos, kurioje dalyvavo 4,1 proc. klientų, rezultatai. Paaiškėjo, kad 89,4 proc. respondentų patenkinti tiekiamo geriamojo vandens kokybe, teigiamai atsiliepta ir apie vandentiekio patikimumą, nuotekų tvarkymą bei klientų aptarnavimą.
 
Patogiai plėtojama vandentvarkos infrastruktūra ir kokybiškos paslaugos kasmet didina klientų skaičių. Praėjusiais metais UAB „Šiaulių vandenys“ sudarė 258 paslaugų teikimo sutartis su naujais klientais, o iš viso bendrovė aptarnavo apie 55,4 tūkst. (gyventojai, įmonės, organizacijos). Augimui įtakos turėjo individualių gyvenamųjų namų gyventojų prisijungimai.
 
Vis tik 2023 m. paslaugų vartojimas gyventojų grupėje mažėjo. Vartojimui buvo patiekta apie 4,3 mln. kub. metrų geriamojo vandens, išvalyta 8 mln. kub. metrų nuotekų. Vandens pardavimai ūgtelėjo 1,1 proc., nuotekų sutvarkyta 0,7 proc. daugiau, lyginant su 2022 m. Vandens realizacija gyventojų grupėje sumažėjo 0,2 proc., nuotekų išvalyta 1,0 proc. mažiau. Pardavimai augo ūkio buities sektoriuje: įmonės ir organizacijos sunaudojo 3,1 proc. daugiau vandens ir išleido 2,8 proc. daugiau nuotekų. Vartojimas augo ir pramonės įmonių grupėje: vandens parduota 1,2 proc. daugiau, nuotekų sutvarkyta 3,0  proc. daugiau. Vandens paslaugų realizacija išlieka sąlyginai maža, lyginant su kitais šalies didžiaisiais miestais, ir tai turi įtakos vandens paslaugų kainai.
 
Nuo 2023 m. vasario 1 d. pradėjus taikyti naujas reguliuojamų paslaugų kainas, kuriose buvo įvertintos 2022 m. patirtos milžiniškos elektros ir dujų sąnaudos, bendrovė metus užbaigė su 2 mln. eurų pelnu. Aukštesnės paslaugų kainos leido padengti 1,5 mln. Eur nuostolių, patirtų 2022 m.
 
Sėkmingai taikomos žiedinės ekonomikos ir atsinaujinančios energijos technologijos
 
UAB „Šiaulių vandenys“ siekdama amortizuoti energetinių išteklių sąnaudas ir ateityje išvengti ženkliai svyruojančių energijos išteklių kainų poveikio įmonės veiklai, nuosekliai didina atsinaujinančių resursų naudojimą.
 
2023 m. liepos mėnesį Birutės vandenvietėje pradėta eksploatuoti 800 kW galios saulės elektrinė, kuri pagamins apie 50 proc. šiam objektui reikalingos elektros energijos. Žiedinės ekonomikos ir atsinaujinančios energijos technologijas UAB „Šiaulių vandenys“ sėkmingai taiko ir nuotekų valykloje, kuri yra ypač imli elektros energijai. Šiame objekte iš apdorojamo nuotekų dumblo ir riebalų atliekų kartu su saulės jėgaine pernai bendrovė pasigamino apie 54 proc. reikalingos elektros ir tiek pat šilumos energijos nuotekų valymo ir dumblo apdorojimo procesams.
 
Pasitelkiant aplinką tausojančius inžinerinius sprendimus, 2023 m. UAB „Šiaulių vandenys“ pasigamino trečdalį – 34 proc. įmonės veiklai reikalingos elektros energijos arba 3883 MWh iš reikiamų 11517 MWh. Bendrovė darniai naudodama aplinkos išteklius, mažina ir anglies dvideginio emisijas, kurios į atmosferą patektų gaminant tokį kiekį elektros ir šilumos energijos naudojant iškastinį kurą.
 
UAB „Šiaulių vandenys“ siekdama prisidėti prie nacionalinių energijos vartojimo efektyvumo didinimo tikslų, kuriais siekiama mažinti energetinius kaštus, priklausomybę nuo iškastinio kuro bei tausoti aplinką, 2023 m. su Lietuvos Respublikos energetikos ministerija pasirašė energijos sutaupymo susitarimą. Bendrovė įgyvendindama įvairias technines ir organizacines priemones veikloje, per septynerius metus įsipareigojo sutaupyti 1,007 GWh galutinės energijos.
 
Šiaulių vandentvarkos įmonė yra svarbi ir reikšminga miestui ir miestiečiams. Todėl UAB „Šiaulių vandenys“ ir toliau vykdys vandentvarkos infrastruktūros projektus, numatytus strateginiame veiklos plane, ir prisidės prie augančio miesto poreikių, visuomenės sveikatos, socialinės ir ekonominės gerovės kūrimo bei aplinkosaugos.
Paskutinį kartą redaguota: 2024-03-22