2021 m.

Dėl vandentiekio avarijos mieste buvo sutrikęs vandens tiekimas

2021 m. lapkričio 22 d.

Šeštadienį, lapkričio 20 d., AB „Klaipėdos energetika“ kartu su rangovu UAB „Eko-L“ betranšėjiniu būdu vykdydami kabelio įrengimo darbus Ukmergės-Kretingos gatvių sankryžoje, gręžimo metu pažeidė 300 mm skersmens ketaus magistralinę vandentiekio liniją. Ši linija yra viena iš pagrindinių, todėl įvykus avarijai, visame mieste nukrito vandens slėgis ir daugiau nei valandai sutriko vandens tiekimas. Taip pat pasikeitė vandens tekėjimo kryptis, todėl kai kuriose miesto vietose pablogėjo geriamojo vandens kokybė.
 
Įvykusią avariją UAB „Šiaulių vandenys“ dispečeriai užfiksavo 15.10 val., nes pastebimai išaugo vandens kiekis. Netrukus apie incidentą informavo ir darbus vykdanti įmonė AB „Klaipėdos energetika“.
 
Maždaug per valandą UAB „Šiaulių vandenys“ nustatė tikslią avarijos vietą ir pažeistoje linijoje uždarė vandentiekio sklendes. Vandens tiekimas buvo nutrauktas 92 individualiems namams. Vėliau uždaromo tinklo atkarpa buvo trumpinama, todėl šiuo metu vandens neturi tik 24 individualūs namai. Atribojus avarijos atkarpą, atsistatė vandens slėgis tinkluose ir netrukus vandens tiekimas miestui buvo atnaujintas.
 
Vandentiekio avarijos metu išbėgo apie 1,8 tūkst. kubinių metrų vandens. Buvo užlieti gretimi sklypai, išplautas gruntas Ukmergės-Kretingos gatvių sankryžoje, todėl įlūžo apie 10 kvadratinių metrų asfalto. Šiuo metu dėl gatvės pažeidimo šioje sankryžoje eismas yra apribotas, nukreipiamas į kitas gatves. Dėl plūstančio vandens labiausiai nukentėjo du sklypai. UAB „Šiaulių vandenys“ avarinė tarnyba išpumpavo sklypuose susikaupusį vandenį, taip pat vienam vartotojui praplovė smėliu užneštus paviršinių nuotekų tinklus.
 
Įvykus avarijai, bendrovė sulaukė daugybės skundų iš viso miesto dėl sumažėjusio vandens slėgio ir sutrikdyto vandentiekio. O pilnai atstačius vandens tiekimą, sulaukta skundų dėl rudo vandens, todėl avarinė tarnyba dar ir šiuo metu atlieka vandentiekio įvadų praplovimą.
 
Šiuo metu UAB „Šiaulių vandenys“ avarijos vietoje vykdo grunto kasimo darbus. Pažeista vamzdžio dalis bus išpjauta, maždaug 2,5 metro, ir pakeista ketiniu intarpu. Bendrovė darbus planuoja užbaigti pirmadienį iki 17 val. ir privatiems namams atnaujinti vandens tiekimą.
 
UAB „Šiaulių vandenys“ preliminariu paskaičiavimu, padaryta žala gali siekti apie 15,5 tūkst. eurų (be PVM). Pasak bendrovės Technikos direktoriaus Nerijaus Potelio, nuostoliai dar yra tikslinami, nes padariniai vis dar šalinami. Žalos mastas yra didelis ne tik finansine prasme, bet ir moraline. Visame mieste buvo sutrikdytas vandens tiekimas, todėl žmonės patyrė didelių nepatogumų.
 
UAB „Šiaulių vandenys“ informuoja ir prašo gyventojų, kurie patyrė turtinių nuostolių dėl šios vandentiekio avarijos, su skundais kreiptis į AB „Klaipėdos energetika“ (tel. (8 46) 41 24 22, mob. 8 698 36 990; el. paštu info@energetika.lt) ir UAB „Eko-L“ (tel.: (8 46) 41 13 62, mob. 8 699 40 727; el. paštu info@eko-l.lt).
Paskutinį kartą redaguota: 2021-12-28