2023 m.

Birutės vandenvietėje statoma saulės elektrinė

2023 m. birželio 01 d.

Netrukus UAB „Šiaulių vandenys“ technologiniams procesams naudos dar daugiau elektros energijos iš atsinaujinančių energijos šaltinių. Bendrovės eksploatuojamoje Birutės vandenvietėje statoma 800 kW galios saulės elektrinė, kuri patenkins apie 50 proc. šioje vandenvietėje sunaudojamos elektros energijos poreikio ir prisidės prie aplinkos tausojimo.
 
Projekto „Saulės šviesos energijos elektrinės nuomos, įskaitant aptarnavimo ir priežiūros paslaugas, pirkimo–pardavimo sutartį“ UAB „Šiaulių vandenys“ su UAB „Ignitis“ pasirašė praėjusių metų balandžio 26 d. Pagal šią sutartį paslaugos tiekėjas įsipareigojo suprojektuoti 800 kW galios saulės fotovoltinę elektrinę Birutės vandenvietėje ir investuoti į jos statybą. Už suteiktas veiklos nuomos paslaugas UAB „Šiaulių vandenys“ įsipareigojo 20 metų pirkti šioje saulės jėgainėje pagamintą elektros energiją pagal sutartą kainą, t. y. 1 MWh už 72,13 Eur (be PVM).
 
Balandžio mėnesį UAB „Ignitis“ užbaigė saulės elektrinės projektavimo darbus ir objekte pradėjo statybas. Jėgainės statybos metu bus sumontuota 1240 saulės modulių, kurie kartu su karkasu Birutės vandenvietėje užims apie 9000 kv. metrų ploto. Birželio pabaigoje paslaugos tiekėjas planuoja pradėti eksploatuoti saulės elektrinę, o galutinį patikrinimą ir didžiausio našumo testavimą numato šią vasarą.
 
Iš Birutės vandenvietės miestui patiekiama apie 60 proc. geriamojo vandens. Per metus vandenvietė suvartoja apie 1600 MWh elektros energijos. Planuojama, kad saulės jėgainė patenkins apie 50 proc. elektros energijos poreikio.
 
Šiuo bendradarbiavimo projektu UAB „Šiaulių vandenys“ siekia taupyti energetines sąnaudas ir prisidėti prie aplinkos tausojimo. Birutės vandenvietėje įrengta saulės jėgainė per 20 metų sugeneruos apie 16500 MWh elektros energijos ir taip padės išvengti apie 7000 tonų anglies dvideginio emisijų, kurios į atmosferą patektų gaminant tokį kiekį elektros energijos naudojant iškastinį kurą.
Paskutinį kartą redaguota: 2023-06-20