2022 m.

Atviros architektūros savaitgalį atveriamas Šiaulių vandentiekio bokštas

2022 m. rugsėjo 19 d.

Rugsėjo 24–25 d. Šiauliuose vyks atviros architektūros savaitgalis „Pastatai kalba. Šiauliai“. Renginio metu duris atvers 15 išskirtinių miesto pastatų, kurie įprastai yra visiškai arba iš dalies neprieinami visuomenei. Šis projektas suteiks galimybę kiekvienam pažinti architektūrą, patirti ir suvokti mus supančios materialios aplinkos kokybės vertę.
 
„Viskas, ką tau reikia padaryti, tai renginio dienomis išeiti į miestą, užsukti į patinkantį pastatą ir leistis į nepatirtų įspūdžių kelionę su „Pastatai kalba. Šiauliai“ savanoriais-gidais“, – į architektūrinę šventę Šiauliuose kviečia projekto organizatoriai VšĮ „Architektūros fondas“. Renginys nemokamas ir atviras visiems. Išankstinė registracija nereikalinga. Patekimas į pastatus gyvos eilės principu.
 
UAB „Šiaulių vandenys“ eksploatuojamas vandentiekio bokštas buvo atrinktas iš 80 Šiaulių miesto pastatų kaip vienas įdomiausių objektų. Bendrovė prisijungia prie atviros architektūros savaitgalio renginių ir kviečia šiauliečius bei miesto svečius apsilankyti vandentiekio bokšte ir susipažinti su pastato architektūra bei vidaus interjeru (Vytauto g. 103).
 
Apie Šiaulių vandentiekio bokštą
 
Pastato autoriai: inžinieriai-architektai Pranas Markūnas (Morkūnas) ir Adolfas Janulionis, 1939–1948 m.
 
Tai viena ryškiausių, 45 m. aukščio Šiaulių miesto dominančių, turinti stiprų vizualinį ryšį su pagrindiniu architektūriniu miesto simboliu – grakščia renesansine Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedra. Vandentiekio bokštas žymi 1948 m. centralizuoto vandens tiekimo Šiauliuose pradžią. Ilgą laiką (maždaug nuo 1963 m.) pastato paskirtį būdavo galima atspėti įmatant raibuliuojančių bangelių juostą, einančią per visą bokšto fasado perimetrą. Šis ilgą statymo laiką išgyvenęs objektas su tarpukariui būdinga architektūrine raiška slepia nemažai kvapą gniaužiančių miesto istorijos detalių. Vandens bokštas pradėtas statyti 1939 m., pagal gelžbetonio konstrukcijų inovatoriaus P. Markūno eskizus ir kai kuriuos A. Janulionio darbo brėžinius, tačiau statybas nutraukė nacių okupacija, o jos atnaujintos tik po karo, 1945 metais, ir truko trejus metus.
 
Kiekvienas miesto lankytojas, eidamas Vasario 16-osios gatve, nesunkiai pastebės šį lakoniškos ir aiškios kompozicinės struktūros vandentiekio pastatą, kuris savo viduje saugo sovietinį interjerą, puoštą monumentaliais profesionalių dailininkų keramikos darbais, ir 1974 m. pirmame aukšte iš keturių įkurdintą svarbų bokšto vidinių erdvių elementą, nuolat eksponatais pildomą Vandentvarkos muziejų.
 
Lankymo laikas:
 
Rugsėjo 24 d. 10:00–18:00
 
Rugsėjo 25 d. 10:00–17:00
 
Šeštadienį 13:00 val. ir sekmadienį 13:00 val., 17:00 val. ekskursijos vyks ukrainiečių kalba. Ekskursijos trukmė – 45 min. Paskutinė ekskursija šeštadienį 18:00 val. ir sekmadienį 17:00 val.
 
SVARBU: ekskursijos rekomenduojamos ne jaunesniems nei 6 metai. Išankstinė registracija nereikalinga. Patekimas į pastatus gyvos eilės principu. Grupės po 20 žmonių.
 
Renginio metu duris atvers 15 neįtikėtinų Šiaulių miesto pastatų:
 
1. Šiaulių medžiotojų ir žvejų draugijos namai (J. Basanavičiaus g. 41),
2. Šiaulių rajono savivaldybės pastatas (Vilniaus g. 263),
3. Individualus gyvenamasis namas Miglovaros g. 6 (Miglovaros g. 6),
4. Centriniai pašto rūmai (Aušros alėja 42),
5. Šiaulių apskrities priešgaisrinė gelbėjimo stotis (II-oji komanda) (Gaisrininkų g. 3),
6. Verslo centras „Baltas lašas“ / buv. bankas „Snoras" (Tilžės g. 170),
7. Šiaulių bankas / buv. prekybos centras „Aiva“ (Vilniaus g. 167),
8. Viešbutis „Šaulys“ (Vasario 16-osios g. 40),
9. Šiaulių vandentiekio bokštas (Vytauto g. 103),
10. Vilniaus universiteto Šiaulių akademija (P. Višinskio g. 25),
11. Chaimo Frenkelio vila ir buvusio odų fabriko teritorija (Vilniaus g. 74),
12. Mokslinių tyrimų laboratorija (Ragainės g. 100),
13. Krepšinio akademija „Saulė“ ir buvusi Šiaulių televizorių gamykla „Tauras“ (Pramonės g. 13),
14. Šiaulių arena (J. Jablonskio g. 16),
15. „Šiaulių baldų“ parduotuvė (Aido g. 10).

Išsamų pastatų sąrašą bei daugiau informacijos apie visą renginio programą galima rasti https://pastataikalba.lt/pastatai/ .

Šaltinis: www.pastataikalba.lt
Nuotr. Norbert Tukaj
Paskutinį kartą redaguota: 2022-09-26