2020 m.

Liūtis tvindė miesto gatves

2020 m. birželio 30 d.

Šiauliuose intensyvios liūties metu, kuri prasidėjo pirmadienio vakarą, birželio 29 d., apie 22 val. ir truko iki 7 val. ryto, Šiaulių meteorologijos stoties duomenimis, iškrito apie 63 mm kritulių. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos teigimu, tai stichinis meteorologinis reiškinys. Momentinis iškritusių kritulių kiekis yra didesnis už vidutinį mėnesio kritulių kiekį (vidutinis kritulių kiekis per mėnesį yra 50 mm).
 
Per šį laiką UAB „Šiaulių vandenys“ avarinė tarnyba iš viso užregistravo 92 iškvietimus, daugiausia dėl užsikišusių tinklų, taip pat dėl namų sklypų, rūsių ir patalpų tvindymo, dėl apsemtų gatvių bei atsiradusios smegduobės.
 
Liūties metu labiausiai buvo apsemtos Architektų, K. Korsako, Statybininkų, V. Grinkevičiaus,  Aukštabalio, J. Jablonskio, Žemaitės, Vytauto, Aukštosios, Merkinės, Purienų, Spindulio, Pakruojo, taip pat ties Gegužių–Tilžės, Vilniaus–Tilžės, Dainų–Aido gatvių sankryžomis bei kitos gatvės.
 
UAB „Šiaulių vandenys“, atsižvelgdama į susidariusią stichinę situaciją ir reaguodama į gausius iškvietimus, papildomai iškvietė dirbti dar 8 avarinės tarnybos darbuotojus. Iš viso 11 darbuotojų komanda su keturiomis hidrodinaminėmis mašinomis vyko į apsemtas gatves ir valė užsikišusius nuotekų tinklus, pumpavo sklypuose ir patalpose susitvenkusį vandenį, valė lietaus nubėgimo groteles, kurios buvo užsinešusios šiukšlėmis, žole bei šakomis. Nuvalius groteles, palaipsniui didelis lietaus vandens kiekis nubėgo į paviršinių nuotekų tinklą.
 
Liūčių metu Šiaulių miesto gatvės patvinsta dėl to, kad įrengto paviršinių nuotekų tinklo apimtys (vamzdynų skersmuo) paskaičiuotos didžiausiam tikėtinam lietaus kiekiui surinkti, bet ne didelių liūčių atvejui. Gatvės ir teritorijos patvinsta ne tik dėl nepakankamo paviršinių nuotekų tinklų pralaidumo, bet ir dėl žemės reljefo. Dažniausiai apsemiamos žemesnėse miesto vietose esančios gatvės. Per trumpą laiką ant kietų dangų – asfalto, šaligatvių – iškritęs itin didelis lietaus kiekis nespėja per lietaus surinkimo groteles nubėgti į paviršinių nuotekų tinklą. Vanduo nubėga į žemesnes vietas nuo didžiulio ploto, todėl kai kurios gatvės patvinsta. Taip pat dažnais atvejais su lietaus vandeniu gatve tekančios šiukšlės ir lapai užkiša lietaus surinkimo groteles, šulinėlius ir taip sustabdo vandens nutekėjimą.
 
Socialinių tinklų nuotr.
Paskutinį kartą redaguota: 2020-07-02