2020 m.

Užbaigtas dar vienas vamzdynų rekonstrukcijos projektas

2020 m. birželio 17 d.

Užbaigti vandentiekio ir nuotekų tinklų rekonstrukcijos darbai pagal dar vieną stambią rangos sutartį, kurią UAB „Šiaulių vandenys“ su rangovu Danijos kompanija „Per Aarsleff A/S“ pasirašė prieš porą metų – 2018 m. balandžio 18 d. Pagal šią sutartį Šiauliuose rekonstruota apie 11 km labiausiai susidėvėjusių vandentiekio ir nuotekų vamzdynų. Birželio 12 d. Statybos inspekcija vertino atliktus darbus ir pripažino, kad tinklai tinkamai rekonstruoti ir galima juos eksploatuoti. Rangovas darbų atliko už 3,45 mln. Eur (be PVM). Darbai įgyvendinti pagal Europos Sąjungos finansuojamą projektą „Vandentiekio ir nuotekų tinklų rekonstravimas Šiaulių mieste“.
 
Rekonstruota beveik 11 km tinklų
 
Vykdant projekto darbus, rekonstruota 2,71 km vandentiekio ir 7,87 km nuotekų vamzdynų, sumontuoti 38 vnt. nauji vandentiekio ir 203 vnt. nuotekų šuliniai. Vandentiekio vamzdynai atnaujinti Baisogalos, Gegužių, Pavasario, Spindulio, Stumbro, Šeduvos, Žvejų skg., o nuotekų tinklai – J. Basanavičiaus, Ežero, Dainų, Dobilo, Dvaro, Gardino, Gegužių, Gluosnių, Lyros, Marijampolės, Pakruojo, Pramonės, Putinų, Rasos, Vaidilutės, V. Vaitiekūno ir Žemaitės gatvių atkarpose.
 
Rangovo teigimu, vandentiekio tinklai buvo rekonstruojami neatkasant vamzdynų ir neardant gatvės dangos, taikant skirtingus metodus. Daugiausia vamzdynų atnaujinta laisvo įtraukimo metodu, t. y. į didesnio skersmens seną vamzdį buvo įvelkamas naujas mažesnio skersmens. Dalis vamzdžių rekonstruota priverstinio įtraukimo metodu, t. y. laužant senąjį vamzdį buvo įvelkamas naujas plastikinis vamzdis. Nedidelė dalis vamzdžių atnaujinta valdomu kryptiniu gręžimu. Šiais metodais rekonstruoti vandentiekio vamzdynai nuo 50 mm iki 400 mm.
 
Nuotekų tinklai rekonstruoti kitu metodu, nes buvo siekiama minimaliai sumažinti senųjų vamzdžių skersmenį, išlaikyti jų pralaidumą ir tuo pačiu atstatyti mechaninį atsparumą. Dėl šių priežasčių didžioji dalis nuotekų vamzdynų buvo atnaujinami betranšėjiniu metodu, taikant vamzdynų atstatymo technologiją vietoje polimerizuojamais vamzdžiais. Šiuo metodu rekonstruoti vamzdynai nuo 300 mm iki 1000 mm.
 
Gerėja teikiamų paslaugų kokybė
 
Atnaujinus vandentiekio tinklų infrastruktūrą Šiauliuose, gerėja geriamojo vandens kokybė ir tiekimas, mažėja gedimų tinkluose, todėl patiriama mažiau vandens netekčių. Pastarasis rodiklis 2019 m. siekia 10,2 proc. ir tai yra perpus mažiau nei prieš tinklų rekonstrukciją (2016 m. – 20,2 proc.). Gedimų vandentiekio tinkluose 2019 m. užfiksuota 540 atvejų, o tuo tarpu 2016 m. – net 884 atvejai.
 
Rekonstravus pasenusius nuotekų vamzdynus, pastebimai sumažėjo gedimų ir nuotekų tinkluose. 2019 m. buvo užfiksuoti 1262 gedimai, o 2017 m. – 1520. Atnaujinti vamzdynai padės užtikrinti nuotekų tvarkymo paslaugų kokybę, bus labiau tausojama miesto aplinka.
 
Dėl laiku rekonstruotų vamzdynų ateityje UAB „Šiaulių vandenys“ patirs mažiau sąnaudų tinklams eksploatuoti, tuo pačiu didės miesto vandentvarkos ūkio efektyvumas.
 
Projektas vykdytas iš sutaupytų lėšų
 
Šie darbai buvo vykdomi iš sutaupytų projekto „Vandentiekio ir nuotekų tinklų rekonstravimas Šiaulių mieste“ lėšų. Bendrovei sutaupyti pavyko dar 2017 m., vykdant pirmąjį viešąjį darbų pirkimo konkursą, kurį laimėjo jungtinės veiklos sutarties pagrindu veikianti ūkio subjektų grupė AB „Panevėžio statybos trestas“ (pagrindinis partneris) ir SIA „Monum“. Kadangi viso projekto vertė siekia 10,25 mln. eurų (be PVM), o laimėjęs rangovas įsipareigojo 38 km vandentiekio ir nuotekų tinklų rekonstruoti už 6,77 mln. Eur (be PVM), bendrovė turėjo galimybę paskelbti dar vieną konkursą ir už likusias lėšas įgyvendinti dar daugiau darbų.
 
Projektas finansuotas Europos Sąjungos Sanglaudos fondo (50 proc.) ir projekto vykdytojos UAB „Šiaulių vandenys“ (50 proc.) lėšomis.
Paskutinį kartą redaguota: 2020-06-17