2019 m.

Liūtis tvindė miesto gatves

2019 m. gegužės 29 d.

Šiauliuose intensyvios liūties metu, kuri prasidėjo antradienio vakarą, gegužės 28 d., apie 21 val. ir truko apie vieną valandą, Šiaulių meteorologijos stoties duomenimis, iškrito apie 14,3 mm kritulių. Lietus nesiliovė iki gegužės 29 d. 3 val. nakties. Per 6 valandas Šiauliuose prilijo 25,4 mm kritulių. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos teigimu, tai pavojingas meteorologinis reiškinys.
 
Per šį laiką UAB „Šiaulių vandenys“ avarinė tarnyba užregistravo 1 iškvietimą dėl apsemtų gatvių, 4 dėl tvindomų namų valdų ar rūsių ir 2 dėl užsikišusių šulinėlių.
 
Liūties metu labiausiai buvo apsemtos teritorijos ties Vilniaus–Tilžės gatvių sankryža, Aukštabalio gatvė link Garažų g., V. Grinkevičiaus gatvė, taip pat ties Gegužių–Tilžės, Aido–Gardino, Dainų–Aido gatvių sankryžomis, Aukštosios, Architektų, K. Korsako gatvės.
 
Bendrovės avarinė tarnyba, reaguodama į gautus iškvietimus, o taip pat, remdamasi ilgamete patirtimi ir žinodama, kurios teritorijos labiausiai tvindomos, vyko į apsemtas gatves ir valė lietaus nubėgimo groteles, kurios buvo užsinešusios šiukšlėmis, žole, šakomis. Nuvalius groteles, palaipsniui didelis lietaus vandens kiekis nubėgo į paviršinių nuotekų tinklą.
 
Teritorija ties Vilniaus–Tilžės gatvių sankryža taip pat buvo apsemta dėl liūties metu sąnašomis užsinešusių lietaus nubėgimo grotelių, kurias nuvalius, vanduo nuslūgo.
 
Gatvės ir teritorijos patvinsta dėl nepakankamo paviršinių nuotekų tinklų pralaidumo ir žemės reljefo. Dažniausiai apsemiamos žemesnėse miesto vietose esančios gatvės. Per trumpą laiką ant kietų dangų – asfalto, šaligatvių – iškritęs itin didelis lietaus kiekis nespėja per lietaus surinkimo groteles nubėgti į paviršinių nuotekų tinklą. Lietaus vanduo nubėga į žemesnes vietas nuo didžiulio ploto, todėl kai kurios gatvės patvinsta. Taip pat dažnais atvejais su lietaus vandeniu gatve tekančios šiukšlės, lapai užkiša lietaus surinkimo groteles, šulinėlius ir taip sustabdo vandens nutekėjimą.
 
Paviršinių nuotekų tinklo, įrengto Šiaulių miesto gatvėse, įmonių teritorijose, apimtys (vamzdynų skersmuo) paskaičiuotos didžiausiam tikėtinam lietaus kiekiui surinkti, bet ne didelių liūčių atvejui.
Paskutinį kartą redaguota: 2019-05-29