2018 m.

Vandens skaitikliai bus keičiami kas 6 metus

2018 m. gegužės 09 d.

Vandens skaitikliai įrengti butuose ir individualiuose namuose bus metrologiškai tikrinami ir keičiami kas 6 metai – tokį įsakymą 2018 m. gegužės 8 d. pasirašė Lietuvos Respublikos ūkio ministras Virginijus Sinkevičius.
 
Nuo 2013 m. rugsėjo pradžios skaitikliai buvo metrologiškai tikrinami ir keičiami kas 6 metai, tačiau 2017 m. rugsėjo 25 d. buvusio ūkio ministro Mindaugo Sinkevičiaus įsakymu patikros laikas buvo pakeistas ir grąžintas trumpesnis – kas 4 metai.
 
Ūkio ministro Virginijaus Sinkevičiaus teigimu, trumpesnis patikros intervalas yra nenaudingas vartotojams. Skaitiklių patikros vartotojams kelia nepatogumų, skaitikliams pakeisti reikia papildomų lėšų, o tai lemia vandens tiekimo paslaugų kainų didėjimą. Be to, apskaitos prietaisų gamintojai deklaruoja, kad vandens skaitikliai yra tinkami apskaitai ne trumpiau kaip 6 metus nuo patikros atlikimo, todėl atlikti patikrinimus ir keisti prietaisus dažniau nėra prasmės.
 
Ūkio ministerija grąžino 6 metų skaitiklių keitimo intervalą, atsižvelgdama į vartotojų patogumą, galimą kainų augimą ir Lietuvos vandens tiekėjų asociacijos rekomendacijas.
 
Nuo 2017 m. rugsėjo 26 d. iki šio įsakymo įsigaliojimo atliktos karšto ir šalto vandens skaitiklių butuose ir individualiuose namuose periodinės patikros rezultatai galios patikros sertifikate nustatytą laikotarpį arba, jeigu patikros sertifikatas nebuvo išduotas, – 4 metus.

Parengta pagal Lietuvos Respublikos ūkio ministerijos informaciją
Paskutinį kartą redaguota: 2018-05-16