2018 m.

Aitrus kvapas dėl paviršinių nuotekų tinklų rekonstravimo darbų

2018 m. sausio 30 d.

Sausio 30 d. Vilniaus-Rūdės gatvių teritorijoje jautėsi aštrus kvapas, gyventojai apie tai pranešė Šiaulių visuomenės sveikatos centrui. Paaiškėjo, kad nemalonus kvapas atsirado dėl vykdomų paviršinių nuotekų tinklų rekonstrukcijos darbų, kuriuos atlieka įmonė „Per Aarsleff A/S“.

Įmonės „Per Aarsleff A/S“ atstovas iš Danijos Morten Bolund informavo, jog vamzdynai yra rekonstruojami vietoje polimerizuojamais vamzdžiais. Kaitinant sintetinio pluošto medžiagą, kuri įtraukiama į rekonstruojamą vamzdį, atsiranda aitrus ir greitai pajaučiamas kvapas. Morten Bolund paaiškino, jog kvapas jaučiamas nuo 0,05-0,5 ppm, o leistinas 25 ppm. Ši medžiaga užuodžiama net ir tada, kai jos koncentracija yra labai maža, tačiau nėra kenksminga sveikatai. Pats stipriausias kvapas jaučiamas sintetinio pluošto medžiagos kaitinimo metu, kuris trunka apie 8-12 val. Baigus kaitinimą, medžiaga yra vėsinama ir kvapas nebebus jaučiamas. „Per Aarsleff A/S“ atliekant panašius projektus, momentinis išmatuotas kvapo lygis buvo 1-2 ppm.

Pasak Morten Bolund, matavimai rodo, kad esant vidaus kanalizacijos sistemos defektams arba tuščioms vandens gaudyklėms, kvapas gali patekti ir į namą, todėl gali būti jaučiamas nemalonus kvapas. Tokiu atveju patariama užpildyti vandens sifonus ir vėdinti patalpas.

Rangovas informuoja gyventojus, jei ateityje iškiltų tokios problemos, prašome kreiptis į darbų vadovą Paulių Mikalauskį tel. 8 612 55 849. Jis turės mobilų matavimo prietaisą ir gyventojai galės pasitikrinti šio nemalonaus kvapo lygį. 

Įmonės „Per Aarsleff A/S“ informacija

Paskutinį kartą redaguota: 2018-05-16