2018 m.

Degustuojant vandenį, paminėta Pasaulinė vandens diena

2018 m. kovo 26 d.

Kovo 22 d. - Pasaulinė vandens diena. Minint šią dieną, prekybos ir pramogų centro „Saulės miestas“ lankytojai buvo kviečiami degustuoti skirtingų rūšių geriamąjį vandenį, diskutuoti ir konsultuotis apie vandens kokybę, taip pat dalyvauti viktorinoje be pralaimėjimo. Šventės organizatoriai - Šiaulių valstybinės kolegijos studentai ir UAB „Šiaulių vandenys“.

Skaniausias - vandentiekio vanduo

Renginio metu lankytojams buvo siūloma degustuoti trijų skirtingų rūšių geriamąjį vandenį: stalo vandenį, negazuotą mineralinį ir vandentiekio vandenį. Degustacijos dalyviai nežinojo, kurios rūšies vandenį ragauja - pasitelkdami skonio jutimu turėjo pasirinkti skaniausią. Degustacijoje sudalyvavo 136 žmonės. Stalo vanduo patiko 30-čiai žmonių, negazuotas mineralinis – 47, o vanduo iš čiaupo degustatoriams patiko labiausiai – surinkti 59 balsai.

Kietas vanduo yra vertingas žmogaus organizmui

Apie renginio dalyvių pasirinktą vandenį konsultavo UAB „Šiaulių vandenys“ Vandens tyrimų laboratorijos geriamojo vandens tyrimų padalinio inžinierė Sigita Žakarienė.

Lankytojams daug klausimų kilo dėl vandens kietumo, skundėsi, kad dėl to genda buitinė technika. Specialistė paaiškino, jog vandens kietumą sudaro vandenyje ištirpusios mineralinės kalcio ir magnio druskos. Šias vertingas medžiagas žmogaus organizmas geriau pasisavina iš vandens. Ji pažymėjo, kad Lietuvoje vandens kietumas nėra reglamentuojamas, o Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja vartoti vidutiniškai kietą vandenį - ne mažiau kaip 3-3,5 mmol/l. Šiauliuose vanduo tiekiams iš dviejų vandenviečių. Birutės vandenvietės vanduo yra 3,5-4,6 mmol/l, (Ca yra nuo 92-146 mg/l, Mg – 29-47 mg/l), Lepšių vandenvietės - 2,5-3,3 mmol/l, (Ca yra nuo 64-87 mg/l, Mg – 21-28 mg/l).

Laboratorijos specialistė atkreipė dėmesį, jog degustuotas mineralinis vanduo buvo dvigubai kietesnis nei vandentiekio, tačiau toks vanduo patiko nemažai daliai žmonių. Malonaus skonio vandeniui suteikia vandenyje ištirpusios mineralinės medžiagos ir degustacija patvirtino, jog žmogaus organizmui toks vanduo yra priimtinas.

Suremontavus vamzdyną, bėga rudas vanduo

Buvo klausiama, ar senesnės statybos namuose įrengti vamzdžiai nekenkia, nes po vamzdyno remonto iš čiaupo bėga rudas vanduo. S. Žakarienė paaiškino, jog per daug metų ant vamzdyno sienelių susikaupė geležies nuosėdos, kurios remonto metu susijudino. Ji patarė tokį vandenį tiesiog nuleisti. Nedideli nuosėdų kiekiai sveikatai nepavojingi, tačiau toks vanduo nepageidaujamas buityje. Laboratorijos specialistė atkreipė dėmesį, jog geležies nuosėdų yra ir gatvės vandentiekio vamzdynuose. Suremontavus vamzdį, vanduo taip pat visada nuleidžiamas, vamzdis praplaunamas, atliekamas vandens tyrimas ir tik tada tiekiamas vartotojams.

Vanduo turi sudėtį

Kai kuriems lankytojams patiko stalo vanduo, nes neturėjo jokio prieskonio. Buvo minima, jog vandentiekio vanduo turi saldų ar geležies prieskonį. Laboratorijos specialistė paaiškino, jog vanduo taip pat turi sudėtį ir jo skonį lemia vandenyje ištirpusių mineralinių druskų (kalcis, magnis, natris, kalis, chloridai, sulfatai, hidrokarbonatai ir kt.) taip pat mikroelementų (fluoras, manganas, geležis, jodas, cinkas, varis ir kt.) kiekiai. Vandens buteliuose gamintojai privalo nurodyti sudėtį ant pakuočių, o besirenkantys tokį vandenį, turėtų atkreipti dėmesį į tai.

S. Žakarienė pastebėjo, jog dažnas žmogus nežinojo, kad nusipirkus vandenį butelyje negalima jo laikyti šviesoje, pavyzdžiui, ant palangės ar spintelių. Ji paaiškino, jog vandenį būtina laikyti tamsoje ir suvartoti per 36 val. Vėliau, vandeniui reaguojant su šviesa ir temperatūra, kinta vandens savybės: keičiasi skonis, kvapas, pradeda veistis bakterijos.

Atsargiai vertinti filtrų pardavėjų pažadus

Kai kurie žmonės filtruoja vandentiekio vandenį. Degustacijos dalyviai prisipažino naudojantys buitinius filtrus su aktyvuota anglimi. Laboratorijos specialistė paaiškino, jog tokie filtrai 2 savaites valo vandenį, t. y. pašalina medžiagas, kurios žmogaus organizmui yra vertingos. Po 2 savaičių filtre susikaupusios medžiagos pradeda kisti ir jos dvigubai grįžta į filtruojamą vandenį, taip pablogindamos jo savybes. Taigi žmogus, vartodamas filtruotą vandenį, iš pradžių jį vartoja bevertį, o paskui gauna dvigubai daugiau medžiagų, tačiau tokio vandens nerekomenduojama vartoti.

Vandentiekio vandens nereikia filtruoti, todėl specialistė pataria atsargiai vertinti filtrų pardavėjų pažadus. Filtruotas vanduo tinka buitinei technikai, higienos, buities poreikiams, tačiau netinka žmogui vartoti, tokiu vandeniu nepatariama net laistyti augalų. Vandentiekio vandenyje yra nedideli ištirpusių mineralinių druskų ir mikroelementų kiekiai - toks vanduo yra sveika žmogaus organizmui. Galima drąsiai vartoti vandenį iš čiaupo ir nebijoti pasiūlyti vaikams.

Prieš pradedant vartoti vandenį iš čiaupo, patariama šiek tiek jo nuleisti. S. Žakarienė paaiškino, jog nuleidžiame užsistovėjusį bei karšto-šalto vandens mišinį. Be to, ji priminė, jog maistui rekomenduojamas naudoti tik šaltas vanduo - ne karštas.

Viktorina apie vandenį

Renginio metu vyko viktorina be pralaimėjimo. Dalyviai ne tik pasitikrino savo žinias, bet ir sužinojo įvairių įdomių faktų apie vandenį, jo svarbą ir naudą mūsų gyvenimui, taip pat faktų apie Šiaulių vandentvarkos ūkio veiklą. Dalyviams prizus skyrė UAB „Šiaulių vandenys“, šiemet švenčiantys veiklos 70-metį.

Paskutinį kartą redaguota: 2018-05-02