2019 m.

Nuotekų vamzdynai rekonstruojami pažangia technologija

2019 m. rugpjūčio 06 d.

Ežero gatvėje (prie Saulės laikrodžio aikštės) rekonstruojami išskirtinai didelio skersmens (1000 mm) nuotekų vamzdynai.

Rangovas „Per Aarsleff A/S“ atlikdamas rekonstravimo darbus, specialios technikos pagalba į esamą ir paruoštą seną vamzdyną įtraukia sintetinio pluošto „rankovę“, išmirkytą dervose, kuriose polimerizacija vyksta veikiant šilumai. Įtraukta medžiaga užpildoma karštu vandeniu, kurie padeda „rankovei“ išsipūsti ir taip užpildyti rekonstruojamo vamzdyno tarpus, įdubas, įtrūkius. Nuo aukštos temperatūros medžiaga vamzdžio viduje sukietėja, tampa atspari deformacijoms, gruntinio vandens poveikiui. Taip suformuotas naujas vamzdis gali patikimai tarnauti apie 50 metų.

Pasirinkta vamzdynų atstatymo technologija leidžia rekonstruoti nuotekų vamzdynus bei atstatyti jų funkcionalumą neardant gatvių dangos ir neatkasant vamzdynų. Rekonstruojamas vamzdynas pasiekiamas padarius tik nedideles iškasas prie šulinių. Be to, taikant šią betranšėjinę technologiją, darbai atliekami žymiai greičiau. Kiek ilgiau užtrunka paruošiamieji darbai: išplaunamos rekonstruojamų vamzdynų dalys ir atliekama televizinė diagnostika vamzdynų būklei įvertinti.

Ši vamzdynų atstatymo technologija naudojama suirusiems savitakiniams ir slėginiams vamzdynams atnaujinti kai leidžiama tik minimaliai sumažinti senojo vamzdžio skersmenį, bet tuo pačiu būtina atstatyti mechaninį jo atsparumą. Kiti betranšėjinių technologijų rekonstrukcijos būdai reikšmingai sumažintų vamzdyno apimtį ir dėl to nebūtų užtikrintas nuotekų sistemos funkcionalumas. Šio metodo privalumai ypač svarbūs vietovėse, kur absoliučiai nepageidaujami ar neįmanomi jokie žemės kasinėjimo darbai, t. y. vamzdynai yra po važiuojamąja gatvės dalimi ir dideliame gylyje.

Darbai vykdomi įgyvendinant projekto „Vandentiekio ir nuotekų tinklų rekonstravimas Šiaulių mieste“ II etapą. Šiame etape iš viso numatoma rekonstruoti 7,82 km susidėvėjusių nuotekų tinklų, iš kurių 2,82 km yra išskirtinai didelio skersmens (900-1000 mm). Pažangia technologija bus rekonstruojama didžioji dalis šiame etape numatytų vamzdynų.

Statybų rangovas Danijos kompanija „Per Aarsleff A/S“ darbus atliks už 3,45 mln. eurų (be PVM). Projektas finansuojamas Europos Sąjungos Sanglaudos fondo (50 proc.) ir UAB „Šiaulių vandenys“ (50 proc.) lėšomis. Projektą vykdo UAB „Šiaulių vandenys“.

Paskutinį kartą redaguota: 2019-08-19