2019 m.

Pasaulinė vandens diena – ką žinai apie vandentiekio vandenį?

2019 m. kovo 15 d.

Kovo 22 dieną visame pasaulyje minima Pasaulinė vandens diena. Šia proga Šiauliuose kovo 22 d. 11.30 val. PC „Saulės miestas“ vyks renginys, kurį jau penktą kartą organizuoja Šiaulių valstybinės kolegijos studentai ir UAB ,,Šiaulių vandenys“. Šiųmetis minėjimo tikslas – skatinti sąmoningą vartotojų požiūrį į geriamąjį vandenį ir akcentuoti didžiulę vandens svarbą kiekvienam iš mūsų.
 
„Ką žinai apie vandentiekio vandenį?“ – tai ir renginio tema, ir klausimas kiekvienam iš mūsų. Šiauliuose vandentiekiu tiekiamas tik požeminis geriamasis vanduo. Iš 162-194 m gylio gręžinių išgaunamas vanduo yra nedidelės mineralizacijos, praturtintas žmogaus sveikatai vertingais mikroelementais. Toks vanduo yra natūraliai subalansuotas pačios gamtos ir tinkamas vartoti kasdien. Vandens nereikia nei filtruoti, nei virinti – galima gerti tiesiai iš čiaupo.
 
Tačiau apie vandentiekio vandenį sklando įvairūs mitai, o daugiausia jų – apie kietą vandenį. Jei užkalkėja arbatinukas, ar kraujagyslės irgi užkalkėja? Tikrai ne! Ir čia nieko bendro – juk mūsų organizme vanduo neužverda. Vandens kietumą lemia jame ištirpusios mineralinės druskos (kalcio ir magnio hidrokarbonatai, sulfatai, chloridai, kt.) ir toks vanduo yra sveika žmogaus organizmui. Dar vienas gajus mitas apie rudą vandenį. Rausvai rudą atspalvį vandeniui suteikia didelis geležies kiekis, tačiau net ir padidėjusi šio mikroelemento koncentracija geriamajame vandenyje nekelia tiesioginės grėsmės žmogaus sveikatai. Taip teigia Pasaulio sveikatos organizacija.
 
Kviečiame visus šiauliečius ir miesto svečius atvykti į Pasaulinės vandens dienos šventę ir dar daugiau sužinoti apie vandentiekio vandenį. Renginio metu vyks edukacinis žaidimas „Ką žinai apie vandentiekio vandenį?“, kurio metu kiekvienas galės pasitikrinti savo žinias apie geriamojo vandens kokybę, o galbūt sužinoti naujų faktų - kokių vertingų medžiagų yra geriamajame vandenyje, o kokius elementus būtina išvalyti. UAB „Šiaulių vandenys“ Vandens tyrimų laboratorijos specialistė paaiškins, kaip išgaunamas požeminis vanduo, kaip jis paruošiamas, kad būtų tinkamas vartoti, kaip prižiūrima jo kokybė ir, ar galima gerti vandenį tiesiai iš čiaupo. Žaidimo dalyviai ne tik daugiau sužinos apie vandentiekio vandenį, bet ir laimės prizų.

Organizatoriai –
Šiaulių valstybinės kolegijos studentai ir UAB „Šiaulių vandenys“
Paskutinį kartą redaguota: 2019-03-22