2018 m.

Keičiami vandens skaitikliai

2018 m. gegužės 03 d.

Praėjusiais metais UAB „Šiaulių vandenys“ metrologiškai patikrino ir pakeitė apie 15,7 tūkst. šalto vandens skaitiklių Šiaulių miesto daugiabučių namų butuose ir individualiuose namuose. Iš viso miesto gyventojų būstuose yra įrengta apie 54,5 tūkst. šalto vandens apskaitos prietaisų, kuriuos bendrovė periodiškai tikrina ir keičia.
 
Nuo 2014 m. lapkričio 1 d. skaitikliai buvo metrologiškai tikrinami ir keičiami kas 6 metai, tačiau, nepraėjus vienam periodui, 2017 m. rugsėjo 25 d. Lietuvos Respublikos ūkio ministro įsakymu patikros laikas buvo pakeistas ir nustatytas trumpesnis - kas 4 metai.
 
Pasak UAB „Šiaulių vandenys“ finansų direktorės Linos Lukošienės, šis pakeitimas labiausiai nenaudingas vartotojams. Nuo 2014 m. vandens skaitiklių įsigijimas, patikros ir keitimo organizavimas buvo suplanuotas ir atliekamas taip, kad 6 metų laikotarpyje būtų metrologiškai patikrinti ir pakeisti visi apskaitos prietaisai daugiabučių namų butuose ir individualiuose namuose. Tačiau praėjus 3 metams šis procesas sugriautas.
 
„Dažnesnis skaitiklių keitimas pareikalaus daugiau lėšų - reikės perorganizuoti darbų grafikus ir apimtis, patirsime daugiau vandens apskaitos prietaisų keitimo sąnaudų, daugiau lėšų skaitikliams įsigyti. Visos patiriamos sąnaudos turės būti įskaičiuojamos į atsiskaitomųjų apskaitos prietaisų priežiūros ir vartotojų aptarnavimo paslaugos kainą. Be to, iš praktikos žinome, kad dažnos patikros vartotojams sukelia nepasitenkinimą ir nepatogumų,“ - aiškino Lina Lukošienė.
 
Lietuvos vandens tiekėjų asociacija, reaguodama į susidariusią situaciją, taip pat Šiaulių miesto savivaldybės meras Artūras Visockas, kreipėsi į Ūkio ministeriją prašydami panaikinti pakeitimą ir palikti galioti buvusį laiko intervalą – kas 6 metai.
 
Lietuvos vandens tiekėjai savo argumentus grindžia sukaupta patirtimi bei remiasi apskaitos prietaisų gamintojų pateiktomis rekomendacijomis, kuriose tvirtinama, jog vandens skaitikliai yra tinkami apskaitai ne trumpiau kaip 6 metus nuo patikros atlikimo.
 
Vandens apskaitos prietaisų keitimo laiko intervalo sutrumpinimas keičia UAB „Šiaulių vandenys“ planus modernizuoti vandens apskaitymo įrenginius. Bendrovė, Šiaulių miesto savivaldybės pritarimu, svarsto galimybę ateityje diegti vandens apskaitos prietaisus su nuotolinio nuskaitymo galimybe. Itin tikslūs išmanieji skaitikliai pasitarnautų ir vartotojams, ypač užmirštantiems deklaruoti rodmenis, ir bendrovei. Gyventojams nebereikėtų kas mėnesį tikrinti skaitiklio rodmenų ir jų deklaruoti – juos automatiškai užfiksuotų ir į duomenų sistemą perduotų išmanusis įrenginys. Vartotojas apmokėtų tik gautą sąskaitą. Bendrovei vandens apskaitos prietaisų skaitmenizavimas padėtų sumažinti komercines šalto vandens netektis daugiabučiuose namuose, kurių pernai patirta 9,3 proc.
 
UAB „Šiaulių vandenys“ duomenimis, išmanieji skaitikliai patikimai gali tarnauti iki 12 metų, tačiau vadovaujantis minėtu Ūkio ministerijos pakeitimu, juos vis tiek būtų privalu keisti kas 4 metai. Tai lemtų dar didesnes ir nepagrįstas sąnaudas. Galiojęs ilgesnis prietaisų eksploatavimo laikas būtų naudingas ir vartotojams, ir bendrovei.
 
UAB „Šiaulių vandenys“ labai svarbu didinti vartotojų pasitenkinimą paslaugomis ir aptarnavimu, užtikrinti patikimą teikiamų paslaugų apskaitą ir taip mažinti patiriamus vandens nuostolius. Bendrovei apmaudu, kad vandentvarkos ūkio pažanga sutrikdoma priėmus skubotus ir nepagrįstus teisės aktų keitimus.
Paskutinį kartą redaguota: 2018-05-15